Meny
menyknappen

Tangentbordets fingersättning

Guide och genomgång av fingersättningen på tangentbordet samt om kurserna.

Hemraden

De allra första tangenterna

Hemraden som är de första tangenterna en nybörjare ska lära sig

Här på snabbskriv lär vi ut tangentbordets fingersättning genom 20 stycken enkla kurser. En fingersättning på tangentbordet är annars det första man brukar lära sig för att kunna skriva utan att behöva titta ned på fingrarna. Det finns såklart flera olika fingersättningar, men den som det fokuseras på här är den som kallas för touch typing. Den handlar om att med hjälp av muskelminnet kunna hitta alla tangenter på tangentbordet och veta vilka fingrar det är som går till varje tangent. På det här sättet behövs det inte längre tittas ned på tangentbordet medans man skriver, utan man kan fokusera på sitt skrivande istället. Och samtidigt skriva snabbare, renare samt med mindre stavfel. Det kanske låter lite mastigt det här att lära sig och komma ihåg vart alla tangenter sitter, men det är faktiskt inte så svårt utan det krävs bara lite tålamod och träning.

Steg nummer ett är som sagt fingersättningen och att bli bekväm med utgångsläget på tangentbordet. Hemraden brukar utgångsläget kallas för och omfattar nästan hela mittenraden på tangentbordet. För att hålla fingrarna på hemraden läggs pekfingrarna på F och J, långfingrarna på D och K, ringfingrarna på S och L samt lillfingrarna på A och Ö. Detta är utgångsläget för fingrarna och efter att någon tangent tryckts ned ska de alltid flyttas tillbaka hit. G och H räknas också oftast med till hemraden och till dem används pekfingrarna. När dessa väl sitter är det dags för steg två där det handlar om att lära sig de resterande tangenterna på tangentbordet.

Hela tangentbordet

Fingersättningen på hela tangentbordet

Fingersättningen över tangenterna på hela tangentbordet

Det här är en bild över fingersättningen på hela det svenska tangentbordet, i alla fall över de vanligaste tangenterna. De resterande blir snabbt självklara efter man kommit igång med kurserna här på sidan. Där kommer det också märkas att några tangenter är individuella, alltså att det är lite av en smaksak vilket finger som används för att trycka ned dem och varierar helt från person till person. Ett exempel kan vara mellanslag som vanligtvis någon av tummarna används till. Vissa använder högra, vissa vänstra och så finns det några som blandar och använder båda.

Shift-tangenterna är lite speciella och i kursen för hur man lär sig skriva versaler med båda shift-tangenterna kommer det upptäckas att de båda trycks ned med varsitt lillfinger. Detta brukar vara ett av de knepigare momenten eftersom många är så vana vid att bara använda den vänstra hela tiden, och har gjort det så länge att det hunnit bli en stark vana. Tangenterna enter, backspace, tab, caps lock, ctrl etc (obs inte alt och alt-gr) brukar det förespråkas att man ska trycka ned med lillfingrarna. Men det är en smaksak och eftersom de flesta är starkare i ringfingrarna tycker en del att det är skönare att använda dem istället. Dock är det ingen bra ide för det går snabbare att skriva med lillfingrarna.

Vidare om fingersättningen finns en liten bit ned på startsidan där det samtidigt går att läsa om hur man blir snabb att skriva på tangentbordet. Kan också tipsa om en bra artikel på hongkiat.com/blog/faster-keyboard-typing.

Kurser

Hur det går till att lära sig fingersättningen

Vänster till höger: Tid som passerat, skrivhastighet (ord/min), rätt träffade tangenter i %, vilken övning man är på.

Exempel på hur en kurs för att lära sig skriva snabbare ser ut

Här på snabbskriv finns det ett helt gäng med kurser för att lära sig fingersättningen på tangentbordet. De är gjorda utifrån tanken att det ska vara roligt att lära sig med minsta möjliga teori och mer pang på rödbetan så att säga. För tillfället är det sammanlagt 14 spännande kurser som är uppdelade i två nivåer, nybörjare och avancerade. I nybörjarkurserna handlar det om att lära sig de absoluta grunderna, det vill säga hemraden, toppraden och bottenraden, shift-tangenterna för stora och små bokstäver samt att skriva enklare ord och meningar. På den avancerade nivån förutsätts det att detta redan sitter och handlar mer om de svårare sakerna som siffrorna och symbolerna på tangentbordet, långskrivning, skriva på engelska och framförallt om hastighet för att bli en snabbare skrivare. Framöver kommer det även att komma ett test för att sammanfatta allt man lärt sig.

Hur funkar det då och hur kommer man igång? Det är faktiskt väldigt enkelt och bara att klicka på valfri kurs på kurssidan och köra på. Rekommenderat är att börja med den första och jobba sig igenom dem en efter en i ordning, eftersom de hela tiden bygger vidare på varandra. Först visas det lite kortfattade instruktioner vad kursen handlar om och när man trycker på "kör igång" börjar det. Det dyker då upp bokstäver i olika kombinationer, meningar och ord beroende på kurs, som ska tryckas ned i ordning genom olika steg för att bli klar. Varje kurs har ungefär 20 steg eller övningar som tar i genomsnitt en kvart att klara av. Men det är ingen fara ifall man inte skulle hinna med alla på samma gång, en sparfunktion finns som automatiskt sparar alla framsteg i bakgrunden under tiden. Så behövs det avbrytas eller något oväntat händer som till exempel att nätet går ned, är det möjligt att komma tillbaka vid ett senare tillfälle och uppta förra sessionen.

Efter att alla kurser är avklarade bör man ha lärt sig fingersättningen ordentligt och fått en bra grund att stå på för kunna utveckla sitt skrivande vidare och bli snabbare. Det är en stor fördel att ha gått igenom kurserna, speciellt för alla som sitter och skriver mycket vid datorn. Fundera en liten stund på hur mycket tid som kunnat sparas genom en sådan liten sak som att skriva snabbt och effektivt. Och vad skönt vore det inte att kunna bli klar med den där rapporten på 10 minuter istället för 40 och få ta kafferast? :)