Meny
menyknappen
x

Hoppa till övning:

Hemraden

0% av kursen klar
Avsluta
Gör om
Gå vidare
vänster fingervisare
höger fingervisare

Tangentbordsträning

platshållare för hjälpbilder

Kör igång

Visa inte det här

Tangentbord
Spelvy
Fusk

Om tangentbordskurs 1. Hemraden

Hemraden är den allra första kursen i serien för att lära sig en fingersättning på tangentbordet och bli snabb på att skriva. Vi börjar med att gå igenom de absoluta grunderna på tangentbordet och tar första steget för att lära oss den korrekta fingersättningen (eller skrivmetoden) touch typing.

I touch typing är hemraden tangentbordets "mittrad" som i sverige blir tangenterna från a till ö. Det är också utgångsläget för fingrarna, alltså det är här de ska ligga och vila efter att någon tangent tryckts ned i väntan på nästa. Alltid efter att en tangent tryckts ned ska fingrarna föras tillbaka till sina ursprungliga platser på hemraden.

Fokus här är att bli bekväm med utgångsläget och att få en grund att stå på, för att senare kunna gå vidare och lära sig de resterande tangenterna. Ännu längre fram i kurserna kommer vi lära oss att skriva helt utan att längre behöva titta ned på tangentbordet över huvud taget. Men en sak i taget. Detta är en ganska enkel kurs i grunden där vi inledningsvis går igenom de första tangenterna några åt gången, för att sedan öka på svårighetsgraden allt eftersom och sluta upp i ett antal komplicerade fingerövningar.

Under kursen är det inte hela världen om man trycker fel ofta och missar bokstäverna. Det absolut viktigaste just nu är bara att ta steget från att titta ned på tangentbordet till att hålla blicken fokuserad på skärmen under skrivningens gång, träffsäkerheten kommer framöver.

Den stora hemligheten bakom touch typing handlar faktiskt om att få tangenternas positioner intränade i muskelminnet. När man väl fått det är då som skrivandet kommer börja ske automatiskt utan att man längre behöver tänka på det, precis på samma sätt som man inte behöver tänka på sina ben under en promenad.

Du trycker på fel tangent. Caps lock kanske?